Dzień chleba

wpis w: Bez kategorii | 0

chlebUczniowie klasy drugiej i  trzeciej podczas zajęć lekcyjnych o temacie ?Jak bochen chleba?  mieli możliwość wcielić się w prawdziwych piekarzy.

Przed przystąpieniem do zajęć praktycznych poznali historię chleba, tradycje związane z chlebem oraz kolejne etapy jego powstawania. Zapoznali się z legendą Pt. ? Jak bochen chleba w kamień się zamienił?. Po części teoretycznej przystąpiliśmy do działania praktycznego ( fartuchy, mycie rąk):

– odmierzanie produktów,
-mieszanie i wyrabianie ciasta mikserem,
– formowanie bułek,
– układanie bułek na blachach.

Wszyscy  świetnie spełnili się w roli piekarzy.  Wspólne działanie było wspaniałą zabawą, która nauczyła nas szacunku do chleba oraz pracy jaką wykonują na roli nasi rodzice. Zapach ciepłych bułek unosił się po całej szkole. Po ostygnięciu każdy zjadł ze smakiem przysadzoną przez siebie bułkę posmarowana masłem, które też zrobiliśmy podczas zajęć.

A oto nasz przepis;

Pszenne bułki z ziarnami.
100g zmielonej pszenicy
400g mąki pszennej
1 ? łyżeczki soli
220g ciepłej wody
40g oleju
40g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
1 roztrzepane do posmarowania bułek
50g nasion do posypania (mak, słonecznik, pestki dyni lub słonecznika)

Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki według podanej kolejności ( oprócz jajka i nasion), wyrobić 2 min
Z ciasta uformować ok.8 bułek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem, w zależności od upodobań posypać makiem, pestkami dyni lub słonecznika.

Bułki wstawić do zimnego piekarnika, piec 30 min w temp 200stC

SMACZNEGO!