W tym roku szkolnym Dzień Krajów Świata (Dzień Języków Obcych) przybrał szczególną formę w naszej szkole – kulinarną. Uczniowie zgłębiali tajniki kuchni zagranicznych, uczyli się o kulturze i zdobywali wiedzę na temat wybranych przez siebie krajów.
16 czerwca budynek naszej szkoły zamienił się w ogromną mapę świata, a sale lekcyjne reprezentowały poszczególne kraje. Uczniowie wraz z nauczycielami zadbali o wystrój klas, który dzięki odpowiednim dekoracjom i muzyce pozwolił nam na „odbycie podróży” po danym kraju. Poranek uczniowie wraz z nauczycielami spędzili na przygotowywaniu potraw charakterystycznych dla wybranego przez siebie kraju, następnie oprowadzali pozostałych uczniów i częstowali przygotowanymi przez siebie daniami. Tego dnia kulinarnie odwiedziliśmy Włochy, Meksyk, Chiny, Japonię, Grecję, Stany Zjednoczone i Francję, oraz oczywiście Polskę. Podczas naszych kulinarnych podróży mogliśmy spróbować wielu nowych potraw m.in.; kilku rodzajów pizzy, tortilli, empanadas (meksykańskich pierożków z mięsem), sernika japońskiego, sałatki sushi, pierożków dim sum, placków z cukinii z sosem tzatziki, corn dogs, pancakes, francuskich bagietek, croissantów i cynamonek. Nasi uczniowie nie zapomnieli także o naszych polskich tradycjach kulinarnych – serwowali żurek z kiełbasą, kompot oraz sałatkę jarzynową.
Celem tego wydarzenia było rozbudzenie w naszych uczniach chęci do samodzielnego gotowania, ciekawości innych kultur, otwartości na to co nowe i jeszcze nieznane, oraz chęci do podróżowania i uczenia się języków obcych, które niewątpliwie bardzo pomagają w nowych doświadczeniach poza granicami naszej ojczyzny.
Mamy nadzieję, że przygotowane potrawy wszystkim smakowały i dodały pozytywnej energii do działania. Teraz tylko pozostaje się zastanawiać jakie kraje „kulinarnie odwiedzimy” w przyszłym roku szkolnym…